Главная » 2015 » Май » 12 » Как выжить СМИ в кризисное время

16:02
Как выжить СМИ в кризисное время

Как выжить СМИ в кризисное время

Главный редактор depo.ua Виталий Пирович рассказал, каким образом СМИ удается оставаться на плаву во время кризиса и как привлекать читателей и рекламодателей в новых экономических и политических условиях.


Какие шаги предпринимает издание, чтобы оставаться на плаву во время кризиса?

Для будь-якого видання криза – це медаль з двома сторонами. Так, безперечно криза торкається і ринку ЗМІ через рекламний ринок. Але з іншого боку криза, екстремальні ситуації багато у чому підігрівають інтерес читачів до інформації взагалі відповідно до тих ЗМІ, які інформують про те, що відбувається і, головне, дають відповіді не лише на питання, «хто винний», а і «що робити». І на питання – «що буде далі». Саме це і робить depo.ua. Екстримальні умови життя країни лише збільшують аудиторію. Так що немає лиха без добра…

Изменилась ли контентная политика в новых условиях?

Сайт depo.ua відходить від розважального формату в бік суспільної проблематики. Це визначено і нашим новим слоганом «тільки для Укропів». Сайт depo.ua для людей з активною громадянською позицією. На наш погляд, нове позиціювання depo.ua відповідає потребам сучасності і змінам сьогодення. Укроп –це український опір, укроп це вже певний «знак якості», укроп – це на відміну від «вишиватника» розумний патріот, який думає і сумнівається. Зрештою, зараз більшість українців себе відчувають саме укропами. Крім того, ми запускаємо лінійку регіональних сайтів. Зараз ми створили сайти Київ, Донбас, Харків, Запоріжжя, Суми і Закарпаття. На підході Дніпропетровськ. Взагалі, Значна увага приділятиметься матеріалам зі Східної України. Сьогодні основні події в країні відбуваються саме на Сході. Ми плануємо показати нашим читачам війну без прикрас. Чим живе Український Донбас, як виглядають спотворені обстрілами міста та села, як люди виживають на окупованих частинах Донеччини та Луганщини. Крім того, велику увагу ми приділятимемо справжнім укропам Сходу, які ризикуючи життям відстоюють право українців жити так, як вони хочуть... Давайте подивимося на наші східні міста – Дніпропетровськ став другим Львовом, а Запоріжжя – Тернополем, а Маріуполь – східним форпостом Європи.

Всі сайти будуть україномовними. І причина не втому, що ми зневажливо ставимося до російської мови, а тому що російськомовні патріоти, російськомовні укропи абсолютно спокійно споживають інформацію українською. З іншого боку, україномовність це своєрідний сигнал для україноцентрричної аудиторії, якою б мовою вона не говорила – російською чи українською. І це червона ганчірка для «ватників», які є теж нашою, якщо так можна сказати, антиаудиторією.

Какие тематики наиболее популярны сегодня?

Звичайно, на перший план виходить війна. Звичайно, людей цікавить, чому реформи в країні такі повільні. Звісно, всім цікаво, чому досі ми не бачимо засуджених з оточення Януковича. Але при цьому люди залишаються людьми і не, слід забувати, «постити котиків»… Ну це напівжарт. А взагалі сайт depo.ua створює контент за принципом, що сьогодні у людей на слуху та на язиці. При цьому ми не лише інформуємо, а пояснюємо, що стоїть за тією чи іншою подією. І що з цього може вийти. В цьому ми наближуємося за своїм форматом до громадянської журналістики з соціальних мереж. Ми з них черпаємо і інформацію, і даємо їм поживу для розмірковувань. На нашому сайті можна зустріти матеріали на одну тему, але з іншими точками зору. Ми створюємо певний дискурс і не претендуємо на істину в останній інстанції. Ми  опитуємо відомих українських письменників, режисерів, музикантів і складаємо від них топи книг, пісень та фільмів для наших читачів.

Не в останню чергу людей цікавить місце України в світі. Ми шукаємо історичні аналогії і показуємо їх. Люстрація та декомунізація? Будь-ласка, це переживала Німеччина, Східна Європа. От їх досвід. І відповідно дивіться, чого чекати нам. Дуже пильно ми дивимося за станом справ в Росії. Взагалі, в Україні 23 роки ніхто практично не досліджував Росію і в результаті ми маємо те, що абсолютно не знаємо ворога. Сайт depo.ua, звісно не замінить серйозні академічні дослідження, але таки спробує дещо зробити для того, щоб українці розуміли з ким вони воюють. Ми хочемо, щоб українці знали не лише ворогів, а і друзів. Наприклад, Польщу та Литву.

Зрештою, ми не уникаємо і практичних тем, наприклад, як оформити документи для дитини на поїздку за кордон за новими правилами. Тобто ми намагаємося бути настільки ж різноманітними, наскільки розмаїтим є саме життя. І будемо суворими, настільки, наскільки суворим  зараз є життя, ми сміятимемося над Путіним разом з нашими читачами, і плакатимемо за нашими загиблими героями…

Произошел ли отток рекламодателей?

Так, відбувся.

Какими средствами вы привлекаете новых и удерживаете старых клиентов?

Пишемо лише правду та подаємо якісну аналітику.

Изменилась ли ценовая политика портала в связи с курсом гривны?

Ні, не змінилася.

Как изменилась кадровая политика?

Колектив depo.ua був посилений командою сайту Еспресо.TV. Власне, це єдина зміна у кадровій політиці.

 


Источник: sostav.ua
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]